Sinds de beperkende maatregelen i.v.m. het corona virus organiseert ODD virtuele club avonden.

Hiervoor is nodig dat leden zich aanmelden bij  Stepbrigde.

 

De uitslag van 25 februari zie je hier. 

 

De uitslag van 18 februari zie je hier. 

En hier het verslag van de secretaris.

Afgelopen donderdag speelden we de zevende zitting van de wintercompetitie met 36 paren onder leiding van Jacqueline. Jose en Ton waren er weer een keer bij, maar ik weet niet of het resultaat hun enthousiasme voor de donderdagavond groter heeft gemaakt. Ik hoop wel dat ze blijven deelnemen en ongetwijfeld zal dat tot betere resultaten gaan leiden.

Paul en Myriam zijn de laatste tijd, ook in het viertallen, goed op dreef en bevestigden dat met een mooie eerste plaats. Gevolgd door Taleb en Rogier en door de verrassende Ans en Anneke.

Petra en Hanny stonden lang bij de eerste paren en speelden veel rondes op tafel 1, maar uiteindelijk konden ze dat toch niet volhouden en werden zestiende, wat overigens een mooie prestatie is.

Guus heeft weer een spel bekeken en daar wat over geschreven. Dit keer was het spel 24 waar van beide kanten een manche gespeeld kan worden.
 
Het venijn in de staart

Het laatste spel zorgde voor uiteenlopende scores omdat zowel OW als NZ een manche contract kunnen bieden en soms maken. In NZ is dat maar één keer gelukt doordat hun tegenstanders de ruitenintroever niet weten te vinden; Myriam & Paul hebben niet voor niets de avond gewonnen.

In OW lukte dat 5 keer om 4 harten te maken, met een eervolle vermelding voor Jet die er een overslag uit wist te slepen.


Het bieden begon meestal met een preëmptieve ♥ opening van West. De wat modernere multi color opening geeft het voordeel dat de hand met de punten verborgen blijft, zodat het tegenspel moeilijker wordt. In het algemeen geldt voor Noord dat zwak bieden over een preëmptieve opening wordt afgeraden. De vraag is: “Hoe zwak is die Noord hand nou eigenlijk?”. Je hebt inderdaad maar 8 punten. Echter je hebt ook maar 5 losers, wat eventueel een volgbod zou kunnen rechtvaardigen. Voor Oost maakt het allemaal niet uit. Als West 2♥ heeft geopend, knalt-ie meteen 4, ongeacht of Noord z’n ♠ noemt. Als West een Multi heeft geopend, vraagt hij met 2SA. Als Noord over de Multi zijn schoppen biedt, kan West veilig 4♥ bieden. De meeste zuidspelers pasten. Mijn partner heeft echter de filosofie dat als je een contract “aan” kunt spelen, dat je dan moet doubleren. Want je partner brengt altijd wel een slag mee. West past vanzelfsprekend. Ik zit nu met de vraag of ik inderdaad de slag heb die partner bij me verwacht. Als Oost een singleton ♠ heeft, hoeft dat niet het geval te zijn. Bovendien bestaat er ook nog de kans dat 4♠ zit. 4♠C is +420 voor ons. Terwijl 4♥X-1 maar +100 schrijft. Dus 4♠ hoeft maar een slagingspercentage van 23,8% te hebben om voordeel op te leveren.Helaas heeft West er geen problemen mee om 4♠ te doubleren. In het afspel vergeet ik de laatste troef te trekken, wat een score van 32% betekent.

 

De uitslag van 11 februari zie je hier. 

En hier het verslag:

Mike en Auke blijven hun favorietenpositie waarmaken en namen weer de eerste plaats in beslag. Op de voet gevolgd door twee grote verrassingen. Cock en Tineke wisten hun voorlaatste plaats van vorige week om te zetten naar een tweede plaats en ook Toosje en Henk bereikten het erepodium op een derde plaats. Zij wisten zich dus te nestelen tussen de vaste A-lijn paren die de rest van de top tien volmaakten. 

Het waren weer leuke en vaak moeilijke spellen die we voorgeschoteld kregen. Rob als wedstrijdleider had het echter niet moeilijk en hoefde maar een enkele ronde wat tijd bij te tellen. Ik vond spel 19 wel bijzonder en heb Guus, die heeft aangeboden wekelijks een spel te bespreken, gevraagd om dat spel eens nader te belichten. Dat doet hij hieronder.
 
Spel 19

Wild West - Het gaat allemaal over kaartwaardering op spel 19

Het bieden begint saai met een pas van Zuid en een pas van West.

West zou kunnen overwegen om 2♣ te openen, als deze conventie, waar deze sterke opening ook zwak in de hoge kleuren kan betekenen, in zijn biedsysteem zit. Dat heeft echter niemand gedaan. Blijkbaar is kwetsbaar 4 punten toch te weinig.

 

Noord begint met 1♦. Aan de tafel waar ik zat volgde Oost met 1♥. Feitelijk is dat onderboden. Doublet is al beter, want dan kun je in tweede instantie aangeven dat je sterk bent; je hebt 17 punten.

Een aantal Oosts hebben een wat uitgebreider biedsysteem en kunnen een tweekleurenspel ♣♥ aangeven door bijvoorbeeld 2SA* te bieden.

Mijn Zuid besloot om te passen op 1♥. Begrijpelijk: hij heeft een 3343-verdeling en zit tegen 10 losers aan te kijken. Mijn 1♦ opening kan een 3 kaart betekenen, dus hij heeft ook niet zo’n zin om zich aan een inverted minors te wagen.

West heeft verheugd opgekeken bij Oost’s ♥ bod. Wow! Een 10 kaart fit. De West aan mijn tafel besloot voorzichtig te steunen; hij weet nog niet dat Oost 17 punten heeft. De Oost West paren die een tweekleurenspel in hun biedarsenaal hebben en de Oosts die gedoubleerd hebben, zijn hier in het voordeel. Er waren Wests die meteen 4♥ boden.

Na de 2♥ van West besluit ik mijn 12 punten wat op te waarderen; ik heb een renonce per slot van rekening. Met 3♦ vertel ik dat ik 16+ punten heb en een 6 kaart ruiten. Een alternatief zou zijn om 2♠ te bieden. Dat geeft ook 16+ aan met 5+ ♦ en 4 ♠.

Oost besluit nu tot 3♥. Dat is alweer aan de voorzichtige kant. Maar in zoverre begrijpelijk want hij weet nog niet dat Oost een 5 kaart mee heeft. En in zijn hand telt hij al minstens vier verliezers.

Zuid voelt ondertussen haarfijn aan dat mijn 3♦ bod gebaseerd is op een renonce of singleton. Een Guus-bodje noemt hij dat. Bovendien wil Zuid graag voorkomen dat hij de tegenstanders naar de manche duwt. Hij besluit daarom te passen.

West vindt met zijn 4 punten dat zij ook wel hoog genoeg zitten. En ik zie verder ook geen redenen om nog iets te doen; mijn partner kan nog steeds 0 punten hebben en 0 ♦. In het afspel laat ik nog ergens een slag lopen voor een score van 12%.

De meeste Oost West paren kwamen wel in 4♥ en dan gaat of Noord of Zuid nog wel uitnemen met 5 ♦ . . . en dat tot afgrijzen van de tegenpartij gedoubleerd maken, al dan niet met een overslag. Toch gebeurde dat niet altijd zoals de scorestaat laat zien.

Zo zie je hoe veel potentie er in bijzondere kaartverdelingen zit.

 

 

De uitslag van 6 februari zie je hier.

En hier het verslag van de secretaris:

Onder leiding van Hugo werden de 24 spellen in een mooi tempo gespeeld. Alleen na de pauze kwamen er af en toe wat waarschuwende woorden van de wedstrijdleider dat het tempo aan het inzakken was. Op spel 9 had Hugo het aan een tafel moeilijk en de arbitrage daar heeft nog tot de kleine uurtjes van de vrijdagnacht de gemoederen in onze WL-whatsappgroep en op Facebook bezig gehouden.

Aan het eind van de avond waren het Annemarie mar Richard (‘nog’ geen lid) die de eerste plaats opstreken met een mooi percentage. Gevolgd door Dick en Herard die weer eens een goede avond hadden en Guus en Jan die de laatste tijd vaak in de top verblijven.

Op spel 23 wil ik hier nog wel even ingaan. Volgens de Dummy Solver moeten NZ 4 schoppen kunnen maken. Dat werd ook aan 4 tafels gedaan. Uitnemen met 5 ruiten of 5 harten door OW is daartegen een uitstekende actie die tot een topscore zou moeten leiden. Dat deden als enigen de beide paren van het viertal Henk-Peter-Paul-Myriam, maar dat werd helaas niet beloond. Bij onze club gaan namelijk de meeste NZ paren 1 of 2 down in 4 schoppen en heeft magistraal bridge van deze OW-spelers dus niet de welverdiende beloning. OM toch een beetje roem te oogsten, hier de beide biedseries die tot 5 harten en 5 ruiten leidden. De gealerteerde 2SA van Peter geeft een harten-ruiten spel aan.

De gealerteerde 2SA van Peter geeft een harten-ruiten spel aan.

 

 

De uitslag van 28 januari zie je hier. 

De uitslag van 21 januari 2021 zie je hier.

Verslag van Peter van Hemmen:

Op spel 6 kwam een score voor die je niet vaak ziet. 1 ruiten geredoubleerd +3 voor 1430 punten.

Maar wie schetst mijn verbazing dat een spel later op spel 7 weer een dergelijke score verscheen. 5 ruiten gedoubleerd -5 voor 1400 punten.

Dat zijn leuke scores die je meestal alleen bij een slam voorbij ziet komen. Ik denk dat de min-scorers (of scoorders) blij waren dat het geen viertallen was dit keer.

 

Stepbridge etiquette

Het komt wel eens voor dat je als paar na het spelen van een spel nog even wil doorpraten over wat er goed of niet goed ging. Aan de levende bridgetafel is dat, als het tenminste niet te lang duurt, geen probleem, want je reageert snel op elkaar en de tegenstanders luisteren meteen mee en kunnen ook een duit in het zakje doen. Aan de virtuele bridgetafel ligt dat vaak anders. Je reageert in korte zinnen in de chatbalk en daarin verdwijnt de nuance regelmatig en typen en leen duurt altijd langer dan het uitspreken van en zin en reageren daarop. Dat is zeker het geval als je napraat over een spel van de vorige tafel als de nieuwe ronde al is gestart. Het kost tijd en de nieuwe tegenstander heeft eer niets mee te maken dat je nog iets aan elkaar te vertellen hebt. Daarom het dringende verzoek om het natypen zoveel mogelijk te beperken en zeker niet te doen als de nieuwe ronde al gestart is. Vaak is er aan het eind van de ronde, als je tenminste je tijd optimaal hebt benut, nog wel tijd om met elkaar van gedachten te wisselen. Dat kan dan ook prive zonder dat de tegenstanders alles mee hoeven te lezen. Veel aardiger is natuurlijk om als er tijd over is een beetje sociaal talk heen en weer te sturen zodat we de gang van zaken aan de levende bridgetafel zoveel mogelijk nabootsen.